Chcesz być na bieżąco z nowościami,
kierunkami studiów i ciekawymi eventami?

Dietetyka

Wydział Medyczny
REKRUTACJA ON-LINE

 

Wszystkie przedmioty na studiach I stopnia na kierunku Dietetyka będą podzielone na dwa bloki: główny, obowiązkowy dla wszystkich, a także fakultatywny (kierunkowy i specjalnościowy), w ramach którego jako student będziesz miał możliwość wyboru przedmiotów. W całym toku studiów będziesz mógł wybrać ponad 30% z nich.
 
Dokonując wyboru, będziesz uwzględniać swoje indywidualne predyspozycje. Pozwoli Ci to na zoptymalizowanie procesu profilowania ścieżki własnego rozwoju.
 
Jako absolwent, wyposażony w konkretne umiejętności, będziesz lepiej radzić sobie na rynku pracy.
Co więcej, kształcąc się na sprofilowanej przez siebie specjalności, będziesz mógł optymalnie rozwinąć swoje zdolności. Rozwiązanie to, wdrożone właśnie w WSIiZ, spotyka się z przychylnością naszych studentów. Dzięki elastycznemu systemowi studiowania studenci mają bowiem większy wpływ na profil swojego wykształcenia.
 

 


 

Żywienie w sporcie i odnowa biologiczna

Celem kształcenia na tej specjalności jest przygotowanie specjalistów dietetyków z zakresu żywienia i wspomagania dietetycznego osób uprawiających sport na poziomie amatorskim i wyczynowym oraz osób korzystających z klubów fitness i ośrodków odnowy biologicznej.
 
Jako absolwent kierunku dietetyka będziesz dysponował wiedzą i umiejętnościami umożliwiającymi Ci świadome planowanie posiłków dla siebie i innych. Dowiesz się jak odpowiednio przygotować jadłospis, o niezbędnej dla organizmu wartości energetycznej i odżywczej. Dzięki wiedzy na ten temat będziesz w stanie świadomie kontrolować i podnosić siłę, wydolność i wytrzymałość swoich przyszłych pacjentów. Uzyskana wiedza pozwoli Ci na skonstruowanie optymalnej diety dla dowolnego człowieka / indywidualnego pacjenta.
 
Będziesz potrafił również udzielić fachowych porad na temat odpowiedniego nawodnienia organizmu, unikania produktów mogących wpływać niekorzystnie na organizm, a co za tym idzie – poprawy sylwetki i ogólnej kondycji pacjenta.
 
Będziesz wiedział jak znaleźć i dobrać odpowiednie suplementy diety, odżywki i środki podwyższające sprawność. Dzięki temu, będąc np. personalnym trenerem lub współpracując z taką osobą, będziesz w stanie stworzyć optymalny plan żywieniowy, dzięki któremu Twój podopieczny/podopieczni osiągną maksimum swoich możliwości.
 
Dzięki współpracy z praktykami, partnerami kierunku i Centrum Turystyki i Rekreacji WSIiZ sprawdzisz swoją wiedze w praktyce już podczas studiów. 
 
 
 
 
Specjalność realizowana jest od 4. semestru na studiach I stopnia.

 

Poradnictwo dietetyczne

Celem tej specjalności jest wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do udzielania porad żywieniowo - dietetycznych.
 
Poradnictwo dietetyczne to niezwykle ważny obszar wiedzy. Dziś ludzie często nie mają czasu, ochoty i wiedzy aby odżywiać się zdrowo i rozsądnie – co za tym idzie – cierpią z powodu skutków złego odżywiania. Dodatkowo, zaburzenia odżywiania jak anoreksja, ortoreksja czy bulimia są poważnymi problemami cywilizacyjnymi. Równolegle – wzrasta świadomość ważności zdrowego i dobrego odżywiania. To ogromny rynek do zagospodarowania. Poradnictwo dietetyczne da Ci wiedzę i umiejętności przygotowania diety oraz potraw wchodzących w skład poszczególnych diet celem ich optymalizacji. Co więcej, absolwenci tej specjalności wiedzą również jak rozpoznawać zapobiegać i leczyć choroby dietozależne. 
 
Zdobędziesz kwalifikacje, aby  profesjonalnie i kompetentnie współpracować z lekarzami chorób wewnętrznych, gastrologami, pediatrami czy dietetykami w zakresie:
  • oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia,

  • zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym, 

  • oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia.

Współpracując z innymi fachowymi pracownikami ochrony zdrowia nauczysz się jak zarządzać personelem zakładów żywienia zbiorowego, prowadzić działania marketingowe i menadżerskie w tym obszarze. Kompetentnie ocenisz funkcjonowanie rynku żywnościowo - żywieniowego w Polsce.
 
Pozyskane zdolności analityczne uczynią z Ciebie efektywniejszego, a tym samym – bardziej pożądanego pracownika.
 
Specjalność realizowana jest od 4. semestru na studiach I stopnia.

 
 
A co po studiach?
 
Jako absolwent będziesz przygotowany do podjęcia pracy w zakładach żywienia zbiorowego, zakładach gastronomicznych, turystycznych a także w usługach cateringowych. Będziesz przygotowany do podjęcia własnej działalności gospodarczej w zakresie usług konsultacyjnych związanych z prozdrowotnym odżywianiem. Ponadto będziesz kompetentnym partnerem dla trenerów osobistych i coachów.
.
© 2011 - 2017 Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Wszelkie materiały zawarte na stronie www.kandydaci.wsiz.rzeszow.pl mają wyłącznie
informacyjny charakter i nie stanowią oferty w rozumieniu art. 66 Kodeksu Cywilnego.