Chcesz być na bieżąco z nowościami,
kierunkami studiów i ciekawymi eventami?

Dietetyka

Wydział Medyczny

Dietetyka jest dziedziną nauki, która intensywnie rozwija się w ostatnich latach w Polsce, m.in. z uwagi na występujące liczne choroby o podłożu dietozależnym, zwłaszcza u dzieci i młodzieży. Zajmuje się zagadnieniami związanymi z żywnością i żywieniem człowieka zarówno zdrowego, jak i chorego. 

 
PARTNERZY KIERUNKU
 
 ARRlogo EUROIMMUN DNA Zielarnia LAWENDA
 
 
Studia Rzeszów: Dietetyka - Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania WSIiZ
 
Dietetyka z uwagi na jej interdyscyplinarny charakter oraz ciągły rozwój nauk medycznych, obejmuje coraz szersze obszary nie tylko w zakresie nauki, ale także szeroko pojętego sektora produkcji i usług.

W związku z postępującym procesem starzenia się społeczeństwa wzrasta zapotrzebowanie na wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie promocji zdrowego stylu życia i racjonalnego żywienia.

Dietetyk łączy w ramach jednej profesji kompetencje terapeuty i technologa żywności, uzyskują kwalifikacje i uprawnienia do pracy w różnych miejscach, zarówno w ochronie zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii.

 
Obecnie dietetyk, który kiedyś był zawodem mało popularnym należy do grupy coraz bardziej poszukiwanych zawodów, bez wątpienia wkrótce będzie to jeden z najistotniejszych zawodów na rynku.

Ewa Podgórska
Kierownik Biura Karier WSIiZ.
 

Od kilku lat dostrzega się w Polsce wyraźny trend –ludzie zrozumieli potrzebę dbania o sylwetkę i swój wygląd. Zrozumieli, że zdrowy styl życia jest koniecznością.

Rynek suplementów, odżywek i pseudo-diet jest ogromny. Co za tym idzie niezwykle ważnym jest aby na rynku pojawiło się jak najwięcej dobrze wykształconych i przygotowanych specjalistów z obszaru dietetyki. Bez dwóch zdań – to zawód przyszłości.


 

Podczas studiów zdobędziesz wiedzę, m.in. z:

  • biochemii ogólnej i chemii żywności,

  • anatomii i fizjologii człowieka,

  • klinicznego zarysu chorób i żywienia klinicznego,

  • towaroznawstwa surowców rolno-spożywczych,

  • toksykologii żywności oraz edukacji żywieniowej,

  • projektowania diet,

  • tradycji żywieniowych na świecie,

  • żywienia w chorobach cywilizacyjnych.

 


 

Studenci mogą korzystać m.in. z:

  • Laboratorium Toksykologii, Genetyki i Biochemii Klinicznej,

  • Laboratorium Hodowli Komórek i Tkanek,

  • Laboratorium Immunologii i Alergologii,

  • Laboratorium Mikrobiologii i Histologii,

  • Laboratorium Chemii,

  • Laboratorium Biologii Molekularnej,

  • Pracowni Technologii Żywności.

 


 

Podczas studiów mozesz uzyskać, bez dodatkowych opłat, certyfikat: 

  • Celiakia i pierwotna nietolerancja laktozy w praktyce dietetyka, oferowany przez partnera strategicznego kierunku - EUROIMMUN DNA.

 


 

  • Poznaj KIERUNEK!

 


 

Praktyki i staże

Studenci odbywają praktykę w publicznych zakładach opieki zdrowotnej, niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, szpitalu dziecięcym, domach opieki, prywatnych centrach medycznych, poradni diabetologicznej oraz poradniach dietetycznych, przedsiębiorstwach i zakładach gastronomicznych, stowarzyszeniach dla osób chorych na celiakię, sanatoriach uzdrowiskowych, przedszkolach, zespołach szkół, centrach sportowych o charakterze zgodnym z programem praktyk.

 


 

Zajęcia eksperckie

W toku studiów absolwent ma możliwość zaznajomienia się z funkcjonującymi rozwiązaniami w zakresie organizacji zakładów żywienia różnych typów i procedur przygotowywania potraw dla różnych grup wiekowych w oparciu o zajęcia wykładowo-dyskusyjne z wybitnymi ekspertami właściwymi dla obszaru dietetyka.
 


 

Dietetyka w WSIiZ – praktyczny profil studiów

Studenci w trakcie studiów realizują szereg przedmiotów o profilu praktycznym i pod okiem praktyków. 

 

Korzyści dla studentów:

  • na zajęciach z Żywienia człowieka zdrowego poznasz zasady rządzące zdrowym stylem życia, zwłaszcza prawidłowym komponowaniem diet sprzyjających utrzymaniu zdrowia, nauczysz się także opracowywać kwestionariusze żywieniowe;

  • na zajęciach z Klinicznego zarysu chorób nauczysz się podstaw patogenezy chorób cywilizacyjnych rozwijających się na podłożu nieprawidłowego żywienia oraz interpretacji badań laboratoryjnych niezbędnych w pracy dietetyka;

  • zajęcia z Projektowania diet przygotują cię do pracy w charakterze dietetyka klinicznego -zdobyta tu wiedza umożliwi ci pracę w poradniach dietetycznych, nauczysz się komponowania diet, m.in. w leczeniu nadwagi i otyłości;

  • na zajęciach z Edukacji żywieniowej z elementami zdrowia publicznego nauczysz się jak promować zdrowy styl życia oraz dowiesz się jakie ma to znaczenie dla stanu zdrowia społeczeństwa. Zdobędziesz kwalifikacje edukatora żywieniowego m.in. w placówkach oświatowych;

  • zajęcia z zakresu Technologii żywności i technologii gastronomicznej przygotują cię do przyszłej pracy w charakterze dietetyka w zakładach zbiorowego żywienia; nauczysz się komponowania zdrowych jadłospisów;

  • na zajęciach z Analizy i oceny jakości żywności poznasz podstawowe techniki stosowane w laboratoriach analitycznych w przemyśle spożywczym;

  • na zajęciach z Immunologii i alergologii nauczysz się oznaczać grupę krwi;

  • na zajęciach z Diagnostyki laboratoryjnej samodzielnie wykonasz analizę moczu oraz dokonasz oznaczeń podstawowych parametrów biochemicznych w osoczu krwi;

  • na zajęciach z Biochemii samodzielnie wykonasz amplifikację DNA techniką PCR. 

Dodatkowo, swoje umiejętności i kompetencje studenci doskonalą w ramach praktyk zawodowych w szpitalach, poradniach dietetycznych, żłobkach, domach pomocy społecznej i zakładach zbiorowego żywienia.

 

Ważne! Zajęcia prowadzą praktycy z wieloletnim stażem: lekarze praktycy, dietetycy kliniczni, technolodzy żywności, trenerzy personalni.

 

 

Studia pierwszego stopnia trwają 6 semestrów i kończą się uzyskaniem tytułu licencjata. Kończąc studia zostajesz pełnoprawnym dietetykiem.

Jako absolwent studiów I stopnia możesz kontynuować naukę na studiach II stopnia w WSIiZ na kierunku Zdrowie publiczne.
 

 

Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogłosiło wyniki oceny parametrycznej jednostek naukowych za lata 2009-2012. Według podanego rankingu Wydział Turystyki i Nauk o Zdrowiu, który z dniem 22 lutego 2014 zmienia nazwę na Wydział Medyczny plasuje się na 17 miejscu w dziedzinie Nauk o życiu, Kategorii naukowej B, wyprzedzając wiele Uniwersytetów Medycznych.

Szczegółowe informacje oraz pełne listy rankingowe można znaleźć na stronie: MNiSW.
© 2011 - 2016 Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Wszelkie materiały zawarte na stronie www.kandydaci.wsiz.rzeszow.pl mają wyłącznie
informacyjny charakter i nie stanowią oferty w rozumieniu art. 66 Kodeksu Cywilnego.