Chcesz być na bieżąco z nowościami,
kierunkami studiów i ciekawymi eventami?

Dietetyka

Wydział Medyczny
REKRUTACJA ON-LINE

Jak przygotować dietę dostosowaną do stylu życia i potrzeb organizmu? Czy pomaganie innym w tym zakresie da się uczynić ciekawym zawodem? Dowiesz się tego studiując dietetykę we WSIiZ.  

 
Dietetyka z uwagi na jej interdyscyplinarny charakter oraz ciągły rozwój nauk medycznych, obejmuje coraz szersze obszary nie tylko w zakresie nauki, ale także szeroko pojętego sektora produkcji i usług.
W związku z postępującym wzrostem zapadalności społeczeństwa na chroniczne choroby niezakaźne, jak np. cukrzyca II stopnia, otyłość, choroby układu krążenia, nowotwory, zwiększa się zapotrzebowanie na wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie promocji zdrowego stylu życia i racjonalnego żywienia. 
 
Dietetyk łączy w ramach jednej profesji kompetencje terapeuty i technologa żywności, uzyskują kwalifikacje i uprawnienia do pracy w różnych miejscach, zarówno w ochronie zdrowia czy szpitalnictwie, jak i w klasycznej gastronomii.
 
  
PARTNERZY KIERUNKU
 
 ARRlogo EUROIMMUN DNA Zielarnia LAWENDA
 

Olimp Labs - partner kierunku studiów Detetyka
 
 
Studia Rzeszów: Dietetyka - Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania WSIiZ
 Podczas studiów zdobędziesz wiedzę, m.in. z:
  • klinicznego zarysu chorób i żywienia klinicznego,

  • tradycji żywieniowych na świecie,

  • żywienia w chorobach cywilizacyjnych,

  • poradnictwo dietetyczne z elementami dietoterapii,

  • projektowania diet,

  • higiena i toksykologia żywności,

  • biochemii ogólnej i chemii żywności,

  • anatomii i fizjologii człowieka,

  • towaroznawstwa surowców rolno-spożywczych.

Obecnie dietetyk, który kiedyś był zawodem mało popularnym należy do grupy coraz bardziej poszukiwanych zawodów, bez wątpienia wkrótce będzie to jeden z najistotniejszych zawodów na rynku. 

Ewa Podgórska
Kierownik Biura Karier WSIiZ.
 

DIETETYKA - poznaj kierunek

Studenci w trakcie studiów realizują szereg przedmiotów o profilu praktycznym i pod okiem praktyków. 
 
Korzyści dla studentów:
 
  • na zajęciach z Żywienia człowieka zdrowego poznasz zasady rządzące zdrowym stylem życia, zwłaszcza prawidłowym komponowaniem diet sprzyjających utrzymaniu zdrowia, nauczysz się także opracowywać kwestionariusze żywieniowe;

  • na zajęciach z Klinicznego zarysu chorób nauczysz się podstaw patogenezy chorób cywilizacyjnych rozwijających się na podłożu nieprawidłowego żywienia oraz interpretacji badań laboratoryjnych niezbędnych w pracy dietetyka;

  • zajęcia z Projektowania diet przygotują cię do pracy w charakterze dietetyka klinicznego - zdobyta tu wiedza umożliwi ci pracę w poradniach dietetycznych, a dodatkowo nauczysz się komponowania diet w oparciu o aktualne programy komputerowe dostępne na rynku;

  • na zajęciach z Edukacji żywieniowej z elementami zdrowia publicznego nauczysz się jak promować zdrowy styl życia oraz dowiesz się jakie ma to znaczenie dla stanu zdrowia społeczeństwa. Zdobędziesz kwalifikacje edukatora żywieniowego m.in. w placówkach oświatowych;

  • zajęcia z zakresu Technologii żywności i technologii gastronomicznej przygotują cię do przyszłej pracy w charakterze dietetyka w zakładach zbiorowego żywienia; nauczysz się komponowania zdrowych potraw i dań;

  • na zajęciach z Analizy i oceny jakości żywności poznasz podstawowe techniki stosowane w laboratoriach analitycznych w przemyśle spożywczym;

  • na zajęciach z Immunologii i alergologii nauczysz się oznaczać grupę krwi oraz poznasz różnice między alergią a nietolerancją pokarmową;  

  • na zajęciach z Diagnostyki laboratoryjnej samodzielnie wykonasz analizę moczu oraz dokonasz oznaczeń podstawowych parametrów biochemicznych w osoczu krwi;

  • na zajęciach z Biochemii samodzielnie dokonasz izolacji DNA oraz zapoznasz się z metodą amplifikacji techniką PCR. Dodatkowo poznasz zalety i wady stosowania diet odpowiednio dostosowanej do twojego genotypu. 

 

Współpracujemy dla Twojej korzyści

Chcemy kompleksowo przygotować Cię do zawodu. Dlatego współpracujemy z najlepszymi uczelniami w Polsce i nie tylko. Wszystko po to, by przekazywać Ci wiedzę zgodną z najnowszymi badaniami. 

W zakresie badań naukowych, projektów naukowo-dydaktycznych współpracujemy m.in. z:

  • Katolickim Uniwersytetem Lubelskim - Interdyscyplinarnym Centrum Badań Naukowych, 

  • Uniwersytetem Medycznym we Lwowie, 

  • Uniwersytetem Medycznym w Lublinie, 

  • Uniwersytetem Medycznym w Białymstoku, 

  • Uniwersytetem Rolniczym w Krakowie.

 

Natomiast praktykę zawodową można uzyskać w naszych palcówkach :

  • Wojewódzki Szpital Podkarpacki im. Jana Pawła II w Krośnie,

  • PRO-FAMILIA Specjalistyczny Szpital w Rzeszowie,

  • Szpital Powiatowy im. Edmunda Biernackiego, 

  • Podkarpackie Centrum Chorób Płuc w Rzeszowie, 

  • Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej MSW w Rzeszowie,

  • Szpital Specjalistyczny w Jaśle,

  • Centrum Medyczne w Łańcucie, 

  • Centrum Opieki Medycznej w Jarosławiu,

  • Zespół Opieki Zdrowotnej w Strzyżowie, 

  • Zespół Opieki Zdrowotnej w Ropczycach,

  • Miejski Zespół Żłobków, 

  • Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Przeworsku,  

  • Uzdrowisko Rabka S.A.,

  • Centrum Promocji Zdrowia SANVIT Sp. Z.O.O,

  • Uzdrowisko Horyniec Sp zo.o,

  • DietaMINA,

  • Alchemia Diet – Poradnia Dietetyczna,

  • Sanatorium Plon, 

  • DPS Rzeszów,

  • DPS Krosno,

  • DPS Łańcut, 

  • DPS Ruda, 

  • DPS Huwniki, 

  • Katolicka Placówka Opiekuńczo - Wychowawcza, 

  • Dom Pomocy Społecznej dla Dzieci Zgromadzenia Sióstr Opatrzności Bożej. 

 
  • Poznaj KIERUNEK!

 


 

Zajęcia eksperckie

Podczas studiów możesz uzyskać, bez dodatkowych opłat, certyfikat: 
  • Celiakia i pierwotna nietolerancja laktozy w praktyce dietetyka, oferowany przez partnera strategicznego kierunku - EUROIMMUN DNA. 
 
Dodatkowo, swoje umiejętności i kompetencje studenci doskonalą w ramach praktyk zawodowych w szpitalach, publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradni chorób metabolicznych, poradniach dietetycznych, żłobkach, przedszkolach, domach
pomocy społecznej i zakładach żywienia zbiorowego, przedsiębiorstwach i zakładach gastronomicznych.
 
 
Ważne! Zajęcia prowadzą praktycy z wieloletnim stażem: lekarze praktycy, dietetycy kliniczni, technolodzy żywności, trenerzy personalni.
 
 
Studia pierwszego stopnia trwają 6 semestrów i kończą się uzyskaniem tytułu licencjata. Kończąc studia zostajesz pełnoprawnym dietetykiem.
 
 
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego ogłosiło wyniki oceny parametrycznej jednostek naukowych za lata 2009-2012. Według podanego rankingu Wydział Turystyki i Nauk o Zdrowiu, który z dniem 22 lutego 2014 zmienia nazwę na Wydział Medyczny plasuje się na 17 miejscu w dziedzinie Nauk o życiu, Kategorii naukowej B, wyprzedzając wiele Uniwersytetów Medycznych.
 
Szczegółowe informacje oraz pełne listy rankingowe można znaleźć na stronie: MNiSW.
 
 
© 2011 - 2016 Wszelkie Prawa Zastrzeżone
Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
Wszelkie materiały zawarte na stronie www.kandydaci.wsiz.rzeszow.pl mają wyłącznie
informacyjny charakter i nie stanowią oferty w rozumieniu art. 66 Kodeksu Cywilnego.